Euthanasie

Inleiding

Helaas hebben ook onze huisdieren niet het eeuwige leven en komt er een moment dat het dier overlijdt. Iedereen hoopt natuurlijk zijn/haar dier ’s ochtends vredig overleden in zijn/haar mandje te vinden. Helaas verloopt het meestal anders en in dat geval hebben we in de diergeneeskunde de optie om de lijdensweg van uw dier te beëindigen door het dier te laten inslapen. Het afscheid van uw huisdier, dat vaak al vele jaren onderdeel uitmaakt van het gezin, is een emotioneel moment. Wij vinden het dan ook vanzelfsprekend om u de tijd te gunnen voor dit afscheid en u daarin zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarom heeft u bij ons twee mogelijkheden, namelijk euthanasie in de kliniek of euthanasie bij u thuis.

Euthanasie op de kliniek

Op onze kliniek hebben wij de beschikking over een speciale euthanasieruimte, afgezonderd van de spreekkamer. Hier kunt u in alle rust afscheid nemen van uw dier zonder uzelf opgejaagd te hoeven voelen door een volle wachtkamer. Wij nemen de tijd voor u, daarom trekken wij minstens 40 minuten uit voor een euthanasie, in plaats van de gebruikelijke 20 minuten bij een consultatie. Omdat we graag de tijd nemen voor het afscheid van uw huisdier en we nooit vooraf weten hoe druk het open inloopspreekuur 's avonds is, is het helaas niet mogelijk om op het inloopspreekuur langs te komen voor euthanasie van uw huisdier.

Een dier dat ingeslapen wordt, wordt door ons eerst onder anesthesie gebracht door middel van een injectie. Na het geven van deze injectie wordt u alleen gelaten om afscheid te nemen, wanneer het dier na ongeveer 10 minuten slaapt en u als eigenaar aangeeft klaar te zijn (voor zover dit natuurlijk mogelijk is) voor de euthanasie, zal het euthanasiemiddel worden ingespoten. Na het overlijden mag u zo lang u wilt in de speciale euthanasiekamer blijven.

Wanneer u uw dier heeft laten inslapen, heeft u verschillende opties:

  1. U neemt het dier mee terug naar huis waar u het zou kunnen begraven, maar dit is wettelijk gezien niet toegestaan. Er bestaan echter ook speciale dierenbegraafplaatsen waar uw dier legaal begraven kan worden.
  2. U laat uw dier bij ons achter en kiest voor “destructie” waarbij uw dier samen met tientallen anderen zal worden “gecremeerd”. Het is in dit geval niet mogelijk om de as in een urn terug te krijgen. Aangezien het destructiebedrijf ons kosten in rekening brengt voor het ophalen en cremeren van uw dier, worden deze kosten aan u doorberekend. Deze extra kosten zijn afhankelijk van het gewicht van uw dier.
  3. U laat uw dier bij ons achter en kiest voor “individuele crematie”, indien u het wenst kunt u ook nog aangeven de as in een urn te krijgen. Hiervoor werken wij samen met het huisdierencrematorium in Drachtstercompagnie. Wanneer u hiervoor kiest, zorgen wij ervoor dat nodige papieren worden ingevuld en uw dier wordt opgehaald en gecremeerd zodat u zich kunt richten op het verwerken van het verlies. De kosten van deze optie worden achteraf door het crematorium aan u in rekening gebracht.

Euthanasie bij u thuis

Sommige huisdiereigenaren vinden het prettig als hun dier kan inslapen in zijn/haar eigen omgeving. Om dit mogelijk te maken, kunnen wij voor de euthanasie ook bij u thuis langskomen. Omdat wij hiervoor extra tijd moeten inplannen is het wel belangrijk dat u hiervoor op tijd een afspraak maakt.
Het euthanaseren zelf verloopt op dezelfde manier als in de kliniek (zie boven).
Ook bij een euthanasie aan huis kunt u kiezen voor thuis begraven, destructie of individuele crematie. Wij zijn echter niet wettelijk bevoegd om het stoffelijk overschot van dieren te vervoeren. Indien u dus kiest voor destructie of individuele crematie zult u zelf uw overleden dier naar de kliniek of het crematorium moeten brengen of de dierenambulance moeten inschakelen voor het vervoer.