Gasanesthesie

Oude narcosemethode

In veel praktijken worden dieren voor operaties, net als vroeger, onder anesthesie gebracht met een combinatie van producten die in de spieren wordt geïnjecteerd. Nadelen hiervan zijn dat het effect van een deel van deze producten niet omkeerbaar is als er iets mis gaat, dat het veel moeilijker is om een dier precies goed te doseren en dat er veel meer middelen moeten worden gebruikt waardoor de kans op bijwerkingen groter is.

Nieuwe narcosemethode

Tegenwoordig bestaan er echter nieuwe en veel veiligere technieken, namelijk de gasanesthesie. Wij vinden veiligheid en kwaliteit van zorg erg belangrijk en daarom wordt er bij ons in de kliniek bij de meeste operaties gewerkt met deze gasanesthesie. Hierbij wordt het dier in slaap gehouden met een slaapgas wat tot op de 0,1% nauwkeurig af te stellen is en waarbij het dier snel wakker te maken is wanneer dit nodig is.
Daarnaast krijgt het dier via deze techniek continu zuurstof toegediend en wordt de ademhaling en de werking van het hart in de gaten gehouden. Hierdoor kunnen we snel zien of er iets verandert en eventueel dus medicatie geven of de hoeveelheid slaapgas aanpassen.

Om op deze manier te kunnen werken is er wel extra en speciale apparatuur nodig, hierdoor is deze aanpak vanzelfsprekend wel duurder dan enkel een prikje in de spieren. Daartegenover staat dan wel dat deze manier van werken veel veiliger is voor uw dier en het risico op complicaties sterk verkleind wordt.