Huidonderzoek

Inleiding

Parasieten zijn vaak een oorzaak van veel uiteenlopende klachten bij huisdieren. De meest voorkomende en bekendste parasieten zijn vlooien en wormen. Vlooien kunnen jeuk bij uw dier veroorzaken en wanneer het dier allergisch is kan het ook kaalheid, korstvorming en hevige jeuk geven. Maar lang niet alle oorzaken van huidklachten zijn met het blote oog te zien. Om vast te stellen of uw dier met één van deze problemen kampt, is verder onderzoek noodzakelijk.

 

Huidklachten

Veel voorkomende huidklachten zijn kale plekken, roodheid, korsten en jeuk. Hierbij wordt vaak gedacht aan oorzaken als een voedselallergie of allergische reactie. Maar een infectie met bacteriën, schimmels, gisten of mijten is zeker iets om uit te sluiten, onder andere omdat een deel van deze infecties ook besmettelijk zijn voor u als eigenaar!

Om dergelijke infecties te diagnosticeren is specifiek onderzoek nodig, veel van deze onderzoeken kunnen wij zelf in de kliniek uitvoeren:

  • Schimmel: een schimmelinfectie kan sterk uiteenlopende symptomen geven en is daarom iets waar vaak niet aan gedacht wordt. Het grote risico van schimmels is dat ook de mens hiermee besmet kan raken! Om met zekerheid na te gaan of een dier schimmel heeft dient er een kweek te worden gemaakt.
  • Gisten: de gistsoort Malassezia Pachydermatitis behoort tot de normale huidflora van uw dier, maar door ziekte of stress kan deze gist zich sterk gaan vermenigvuldigen. Deze gistsoort heeft een zeer typische vorm en is daardoor gemakkelijk te herkennen onder de microscoop.
  • Mijten (schurft): de meeste mijtsoorten zijn na het maken van een afkrabsel van de huid duidelijk zichtbaar onder de microscoop. Sommige mijten zitten echter zo diep in de huid dat deze gemist kunnen worden bij het maken van een afkrabsel. Als er mijten worden gezien is de diagnose gesteld, maar als ze niet worden gezien wil dat dus niet zeggen dat ze er niet zijn.
  • Bacteriën: het is normaal dat op de huid van uw dier bacteriën aanwezig zijn, net als bij de mens. Maar wanneer er ziekteverwekkende bacteriën op de huid terecht komen kan dit tot problemen gaan leiden. Om te weten of en zo ja, welke bacteriën er een rol spelen bij een huidprobleem, wordt er een swab genomen voor een kweek.

Gezwellen

Tumoren komen ook bij onze huisdieren steeds vaker voor. Op basis van hoe een tumor aanvoelt en de snelheid waarmee deze groeit is vaak een inschatting te maken of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Dit is echter nooit met zekerheid te zeggen zonder verder onderzoek. Door het beoordelen van een uitstrijkje (waarbij met een naald cellen uit de tumor worden gehaald), het nemen en opsturen van een biopt of door een verwijderde tumor op te sturen kan worden achterhaald om wat voor tumor het gaat.