Röntgenfoto's

Diagnose

Wanneer uw dier ziek is, is het niet altijd eenvoudig de oorzaak hiervan te achterhalen. Soms kan het maken van röntgenfoto’s ons hier bij helpen. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen verschillende aandoeningen snel(ler) en makkelijk(er) gediagnosticeerd worden, zodat een doelgerichte behandeling kan worden ingezet. Het maken van röntgenfoto’s is een onderzoekstechniek die wij zelf in onze kliniek uit kunnen voeren.

Aandoeningen

Ongetwijfeld is de bekendste toepassing van röntgenfoto’s wanneer er sprake is van een botbreuk. En hoewel er bij het vermoeden van een botbreuk inderdaad röntgenfoto’s worden gemaakt, is dit zeker niet de enige toepassing. Ook bij een elleboogdysplasie, artrose of in geval van heupdysplasie zorgen röntgenfoto’s voor een goede en snelle diagnose.
Echter, niet alleen als het gaat om een aandoening aan de botten, maar ook bij hart- en/of ademhalingsproblemen zorgen röntgenfoto’s voor veel informatie. Zo zijn vocht in de longen, uitzaaiingen van tumoren, longontstekingen en een vergroot hart slechts enkele voorbeelden van zaken die te diagnosticeren zijn met behulp van röntgenfoto’s. 
Ook in geval van afwijkingen in de buik bieden röntgenfoto’s uitkomst. Zo zie je bij een nierprobleem vaak een afwijkende vorm van de nieren, kunnen wij zien of de patiënt een darmobstructie heeft of juist slecht gevulde darmen en kunnen we op een foto zien of uw dier al dan niet drachtig is.

Beperkingen

Hoewel röntgenfoto’s dus bij een heel scala aan aandoeningen gebruikt kunnen worden, is er in sommige gevallen sprake van beperkingen. Het maken van röntgenfoto’s van de buik bij pups en kittens is niet mogelijk omdat zij een andere vetsamenstelling in de buik hebben ten opzichte van volwassen dieren. De afwijkende vetsamenstelling zorgt voor onbruikbare foto’s. 
Verder is vaak wel de aandoening/afwijking zichtbaar, maar niet de oorzaak hiervan. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien dat er sprake is van een vergroot hart, maar de oorzaak ervan is dan nog niet bekend. 
Een andere lastige beperking is het feit dat bot wel zichtbaar is op röntgenfoto’s, maar pezen, kruisbanden en gewrichtskapsels niet. Ook kan het feit dat bij jonge dieren de groeischijven in de botten nog actief zijn, zorgen voor een lastige beoordeling van de botten. Dit wil zeggen dat in sommige gevallen beter voor een ander soort onderzoek kan worden gekozen.

Roesje

Om röntgenfoto’s goed te kunnen beoordelen is het van belang dat de foto’s zo scherp mogelijk zijn. Hiervoor moet uw dier zo min mogelijk, het liefst helemaal niet, bewegen. Omdat het voor veel dieren onmogelijk is zo stil te blijven liggen in, vaak voor het dier vreemde posities, krijgt uw dier voorafgaand aan het maken van de foto vaak een roesje. Hierdoor wordt het voor ons gemakkelijker om goede foto’s te maken, het voorkomt onnodige stress voor uw dier, scheelt in de benodigde tijd voor het onderzoek en vermindert de hoeveelheid straling waaraan wij en uw dier blootgesteld worden. Vanwege deze straling is het voor u als eigenaar dan ook niet mogelijk om aanwezig te zijn bij het maken van de foto’s.