Teken bestrijding

Inleiding

Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels. Deze beten kunnen ontstekingen en abcessen veroorzaken. Daarnaast zijn teken overbrengers van een aantal gevaarlijke ziekten. De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Op het kaartje van Nederland ziet u dat in Noord-Drenthe en Zuid-Groningen een zeer grote concentratie teken voorkomt (rood) en in de rest van Groningen een grote concentratie teken (oranje). Dit kaartje is uit 2011, op de kaart van 2000 was vrijwel heel nederland nog lichtgroen (geen teken) tot geel (geringe concentratie teken). Bepaalde ziekten die door teken worden overgedragen kwamen eerst alleen in warme landen voor, maar we zien deze inmiddels ook in toenemende mate bij dieren in Nederland. De meest bekende ziekte die wordt overgedragen door teken is de ziekte van Lyme, ook honden kunnen deze ziekte krijgen en het aantal gevallen van deze ziekte is de laatste 10 jaar explosief toegenomen!

Teken leven niet alleen in het bos, de duinen of de hei. Teken worden door hun gastheren gemakkelijk getransporteerd naar dicht bewoonde gebieden. Na het voeden (bloedzuigen) vallen de teken van de gastheer af en starten vrouwelijke teken met het leggen van 3000-6000 eieren. Zo kunnen nieuwe tekenpopulaties ontstaan in uw tuin of buurtpark.

Hoe te bestrijden?

Omdat teken ziekten overbrengen die zowel voor mens als dier besmettelijk zijn, is het aan te raden om uw huisdier goed te behandelen tegen teken. Dit is mogelijk door het toedienen van vlooiendruppels die tevens teken doden (enkel bij de hond!) of door het gebruik van een halsband die vlooien en teken afweert (ook geschikt voor katten). 

Daarnaast is het aan te raden om uw huisdier goed te controleren op de aanwezigheid van teken (met name na wandelingen in hoog gras, heide of bos) en indien aanwezig deze zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik om teken te verwijderen ALTIJD een tekentang! Door verwijdering met pincet of handen kunt u de teek namelijk kapot knijpen waardoor in één keer alle gifstoffen in de huid van het dier komen en deze kunnen dan heftige ontstekingsreacties veroorzaken.