FeLV (Leukemie virus)

Terug naar

Wat is het?

FeLV staat voor Feline Leukemie Virus, en kan zoals de naam al zegt aanleiding geven tot Leukemie en andere tumorale processen maar het kan ook andere ziektebeelden veroorzaken. Het virus kan op verschillende manieren worden overgedragen zoals via, traanvocht, urine, ontlasting en melk. Maar meestal wordt het overgedragen door speeksel. Aangezien het virus niet lang in de buitenwereld kan overleven is er dus vrij nauw contact nodig tussen dieren om besmettingen over te dragen. Om deze reden worden infecties vaak gezien in ruimtes waar veel katten bij elkaar zitten (zoals asiels, pensions en cattery's), maar de meeste infecties treden op door vechtpartijen waarbij een besmette kat een andere kat bijt.

Het virus is vooral besmettelijk voor jonge dieren en voor dieren met een verminderde weerstand. Oudere maar gezonde katten kunnen wel met het virus besmet raken maar worden hier vaak niet ziek van.  Ongeveer 4% van de Nederlandse Huiskatten is drager van het FeLV virus en in zwerfkatten populaties is dit ongeveer 15%. En deze percentages zijn de laatste jaren sterk aan het stijgen.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn eigenlijk geen typische symptomen die wijzen op FeLV besmettingen, bij iedere besmette kat kunnen andere symptomen worden waargenomen. De volgende klachten kunnen door FeLV worden veroorzaakt:

  1. Tumoren: als er tumoren ontstaan door het virus zijn dit meestal lymfoma's (tumoren van afweercellen) en in 50% van de gevallen zal deze tumorsoort zich in het maagdarmstelsel ontwikkelen. Daarnaast kan het virus, zoals de naam al zegt, leiden tot leukemie (kanker van het beenmerg). De symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar de tumoren ontwikkelen en zijn vaak weinig specifiek: slecht eten, blekere slijmvliezen, iets verhoogde lichaamstemperatuur en bloedarmoede. De tijd tussen de besmetting en het ontstaan van klachten door de tumoren kan enkele maanden tot jaren zijn.
  2. Afbraak van bloedcellen: het virus kan er toe leiden dat de rode en/of witte bloedcellen en/of bloedplaatjes kapot worden gemaakt. Hierdoor worden de dieren vatbaarder voor andere infecties, kunnen ze stollingsproblemen krijgen en/of ernstige bloedarmoede gaan ontwikkelen.
  3. Immunosupressie: dit is een onderdrukking van het afweersysteem van het dier. Hierdoor kan het lichaam andere ziekteverwekkers niet meer aanvallen en zal het dier van de meest simpele ziekteverwekker al ernstig ziek worden. De symptomen zijn ook hier weer afhankelijk van welke ziekteverwekker de problemen veroorzaakt.
  4. Vruchtbaarheidsproblemen: zwangere poezen die met FeLV besmet raken kunnen hierdoor aborteren en als de kittens wel geboren worden overlijden deze vaak vlak na de geboorte. Het FeLV virus is de meest voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij de kat.
  5. Diarree: het virus kan een chronische darmonsteking veroorzaken met diarree als gevolg.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat het virus zeer sterk uiteenlopende klachten kan veroorzaken en er geen klachten zijn die specifiek op FeLV wijzen, is een diagnose erg lastig. In veel gevallen wordt er niet direct aan FeLV gedacht en pas wanneer andere therapiën falen wordt er meestal pas verder onderzoek verricht. Inmiddels is het namelijk mogelijk om via een SNAP-test na te gaan of er antistoffen tegen FeLV in het bloed aanwezig zijn. 

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen behandeling voor FeLV en katten die ziek worden door dit virus zullen in alle gevallen overlijden.

Is het te voorkomen?

Deels. Zoals gezegd wordt de ziekte vooral overgedragen door bijtwondes/vechtpartijen. Aangezien het meestal ongecastreerde katers zijn die veel vechten, kunt u de kans op besmetting van uw kat verkleinen door uw kater te laten castreren. Tot op heden is dit het enige wat u kunt doen, want er bestaan nog geen vaccins die goede bescherming geven.