Operaties

Onze operatiekamer

In onze kliniek beschikken wij over een goed uitgeruste operatiekamer en een aparte voorbereidingsruimte. Door de dieren in deze laatste ruimte onder anesthesie te brengen en het gebied van de operatie te scheren en wassen, kunnen we in de operatiekamer sterieler werken. Verder kan de operatiekamer volledig worden afgesloten en beschikt over een afzuiginstallatie waardoor er continu schone lucht in de ruimte komt en de (besmette) oude lucht wordt afgezogen. Dit alles draagt er toe bij dat wij de omgeving van het dier dat geopereerd wordt zo steriel mogelijk kunnen houden. Daarnaast wordt er uiteraard met steriele materialen gewerkt en bereidt de dierenarts zich voor door de handen volgens een strikt protocol te wassen alvorens steriele handschoenen aan te trekken, een mondmasker, haarnetje en een speciale operatieshirt te dragen.

Onze operatiekamer is uitgerust met een kantelbare en in hoogte verstelbare tafel, apparatuur voor gasanesthesie en voor bewaking van de anesthesie, verplaatsbare operatielamp, infuuspomp en een eigen aanrechtblok waarin alle operatiematerialen schoon zijn opgeborgen.

"Vieze" ingrepen

De echte operaties waarbij bijvoorbeeld de buik wordt geopend worden uitgevoerd in de operatiekamer. Om deze ruimte zo schoon en steriel mogelijk te houden worden “vieze” ingrepen zoals gebitsreinigingen of abcesbehandelingen uitgevoerd in de voorbereidingsruimte.

Welke operaties kunnen wij? 

In onze kliniek kunnen wij veel operaties zelf uitvoeren, gaande van een “simpele” sterilisatie of castratie, het verwijderen van vreemde voorwerpen die het dier heeft opgegeten tot het verwijderen van tumoren. Mocht het toch voorkomen dat uw dier een zeer specialistische operatie nodig heeft waarvoor wij niet over de juiste materialen en kunde beschikken, dan werken wij samen met gerenommeerde specialisten.